Wat is systeembeheer?

Home / Blog / Wat is systeembeheer?

Je hebt vast wel eens van iemand gehoord dat hij “systeembeheerder” is. Maar wat doet deze persoon dan precies? In dit artikel kom je meer te weten over systeembeheer!

Wat is systeembeheer?

Het simpele antwoord is dat een systeembeheerder systemen beheerd. Binnen een bedrijf zijn van allerlei apparaten aanwezig. Computers, printers, telefoons, printers, een modem enzovoorts. Om optimaal te kunnen werken is het handig dat al dit soort apparaten met elkaar in verbinding staan. Zo kun je bijvoorbeeld printen vanaf je laptop, een sms’je typen op je computer of een mailtje vanaf  je telefoon lezen. Dit dient op een snelle en veilige manier te gaan. Een systeembeheerder is hier verantwoordelijk voor binnen een bedrijf. Zo dient hij dit soort apparaten aan te sluiten en met elkaar te verbinden. Ook wanneer er iets geüpdate moet worden of er problemen zijn, is de systeembeheerder verantwoordelijk. Een systeembeheerder heeft echter nog meer taken:

Wat doet een systeembeheerder?

Naast het opzetten, configureren en onderhouden van ICT-systemen geeft een systeembeheerder advies over hardware en software. Ook maakt hij back-ups, schrijft of wijzigt hij handleidingen, regelt hij wie waartoe toegang heeft en beantwoordt hij ICT-gerelateerde vragen. Afhankelijk van het bedrijf, voert een systeembeheerder nog veel meer taken uit. Een systeembeheerder is dus essentieel binnen een bedrijf om optimaal te kunnen werken.

Het verschil met een netwerkbeheerder

Veel mensen denken dat een systeembeheerder en een netwerkbeheerder hetzelfde zijn. Dit is echter niet helemaal het geval. Waar een systeembeheerder gespecialiseerd is in systemen, houdt een netwerkbeheerder zich bezig met het netwerk. Denk hierbij dus aan LAN verbindingen en internet. Veel kleinere bedrijven hebben echter geen geld voor zowel een systeembeheerder als netwerkbeheerder. In dit geval doet de systeembeheerder dus vaak ook het netwerkbeheer. De meeste ICT’ers hebben namelijk wel kennis van beide aspecten.

Systeembeheer uitbesteden

Wanneer een bedrijf helemaal geen systeembeheerder heeft, worden dergelijke taken vaak uitgevoerd door een medewerker die handig is met computers. Het risico is echter wel dat deze medewerker minder kennis van zaken heeft dan een echte systeembeheerder. Hierdoor kunnen dus fouten worden gemaakt. Daarnaast kan deze medewerker zich hierdoor niet volledig focussen op zijn eigen werk. Daarom is het verstandig om systeembeheer uit te besteden. Bijvoorbeeld door DvD-ICT!

Bekijk ook